donderdag 9 januari 2014

Cleantach Café 11 februari 2014: Van gebruikte stoffen naar nieuwe vezels, het upcyclen van textiel

Hoogwaardig hergebruik van oude vezels in nieuwe toepassingen is de specialisatie van het open innovatiecentrum Texperium in Haaksbergen. Vanuit de samenwerking met onder andere VAR|Frankenhuis als \textielrecycler, Kennispark Twente, Saxion en diverse andere partijen wordt er gewerkt aan nieuwe en vooral hoogwaardige toepassingen van post consumer vezels. Deze samenwerking resulteert in een vooraanstaande kennispositie voor hergebruik van textiel.

Texperium heeft o.a. oude KLM uniformen gerecycled en verwerkt in nieuwe producten als plaatmateriaal, tassen, sjaals en riemen. Een ander aansprekend voorbeeld is het upcyclen van oude spijkerkleding die niet herdraagbaar is. De aanwezige kennis en samenwerking met partners maakt het mogelijk dat deze vezels weer hoogwaardig hergebruikt worden in een nieuwe bestemming zoals bv nieuwe jeans.

Jaarlijks verbranden wij in Nederland circa 150.000 ton kleding en 200.000 ton overige textiel als tapijt. Erg jammer, mede ook gezien de hoge milieu impact die de productie van textiel heeft op haar leefomgeving door een hoog waterverbruik en veel bestrijdingsmiddelen.

In dit Cleantech Café vertelt voorzitter Peter Bos over de visie van Texperium op upcyclen van textiel, het ontwikkelen van nieuwe producten, de toepassingen in de markt en de unieke kennispositie vanuit de samenwerking als open innovatiecentrum, gespecialiseerd in textiel. Dat hier meer bij komt kijken dan alleen het van textiel weer vezels maken zal blijken tijdens de rondleiding, waarbij we machines te zien krijgen die textiel verwerken tot hoogwaardige grondstoffen en kleding ontdoen van ritsen en knopen
Dhr. Bos ontvangt ons graag in het nieuwe pand in Haaksbergen op het industrieterrein Stepelo.

Programma
15.45 uur: Ontvangst
16.10 uur: Welkom, introductie sprekers
16.20 uur: Spreker Peter Bos, directeur VAR|Frankenhuis en voorzitter Texperium
16.50 uur: Rondleiding door het bedrijf
17.15 uur: Borrel en aansluitend om 17.30 uur pitch voor alle aanwezigen
18.30 uur: Einde programma

Algemene gegevens
Datum: Dinsdag 11 februari 2014
Tijd: 15.45 - 18.30 uur
Locatie: Elektrostraat 5, 7483 PG Haaksbergen, www.texperium.eu en www.varfrankenhuis.nl

Aanmelden:
Toegang is gratis, introducés zijn welkom maar wel graag aanmelden. Klik HIER om u aan te melden

Foto's gemaakt tijdens de bijeenkomst zijn HIER te vinden. Het was een erg interessante en succesvolle bijeenkomst.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy